• ITmetAandacht –Mindfulness-training voor IT-ers

  845
  Bewust omgaan met gedachten, emoties en gevoelens in je werk en in je leven.
 • Training
 • Programma
 • Certificaten
 • Praktische info
 • Docenten
Wat houdt de training in?

De automatische piloot

De training ITmetAandacht is een training waarbij je je hersenen traint in bewuste aandacht. Veel van onze dagelijkse bezigheden doen wij automatisch, lichamelijk maar zeker ook in ons hoofd. Dat is soms handig, want je wilt niet iedere keer dat je op de fiets stapt hierover moeten nadenken. Maar vooral in je werk kennen we veel automatische reacties die minder goed uitpakken.

Natuurlijk hebben we aandacht voor het werk dat we doen en willen we een zo goed mogelijke kwaliteit leveren. Ondanks dat heb ik in mijn eigen projecten regelmatig gezien dat we veel werk steeds op dezelfde manier doen. We vallen terug in dezelfde gewoontes en manier van werken als bij een ander project dat we eerder deden. Dit is aan de ene kant goed, want we hebben met z’n allen veel ervaring die we goed kunnen gebruiken. Aan de andere kant zie ik maar al te vaak dat we terugvallen op een ‘automatische piloot’. We reageren bij verschillende mensen en bij verschillende vraagstukken op een voor ons bekende, veilige manier. Meestal zijn we ons hier niet eens van bewust. We maken hierdoor in andere projecten dezelfde fouten of zijn niet scherp of creatief genoeg om de juiste oplossing voor die specifieke situatie te zien. Onze hersenen vallen automatisch terug op wat vertrouwd en gemakkelijk is.

Hetzelfde zien we gebeuren als we vanuit emotie reageren op een email of in een gesprek. Hoe je reageert op een emotie, wordt veroorzaakt door een automatische reactie van jouw hersenen. Achteraf is een reactie die voortkomt uit emotie vaak niet de meest handige reactie. Door mindfulness leer je deze reacties herkennen en bewuster te reageren, waardoor je ook efficiënter en effectiever kan communiceren.

Dit reageren vanuit automatisme gebeurt niet alleen in ons werk, maar ook in ons dagelijks leven. Hoe zou ons werk en ons leven er uit zien als we leren om die automatische piloot uit te zetten en iedere situatie en ontmoeting met een ‘frisse blik’ te bekijken? Zou het dan niet een stuk leuker, creatiever en spannender worden? Zo’n beetje zoals je tijdens een vakantie een nieuw land of omgeving beleeft!

Deze ‘automatische piloot’ is ook van grote invloed op het ontstaan van stress in ons lichaam en onze geest. Het leren herkennen en beheersen van jouw automatische gedachten kan dan ook preventief werken bij het voorkomen van stressverschijnselen en burn out. Jouw ‘veerkracht’, om om te gaan met drukke periodes in jouw werk en jouw leven en op tijd signalen te herkennen dat het tijd is voor rust, wordt getraind.

Voor wie is de training bedoeld?
Iedereen die open staat voor een andere kijk op het leven en werk, en geen ernstige lichamelijke of psychische problemen heeft, kan de training volgen.
Trainingsprogramma

In de training ITmetAandacht leer je in 9 weken de basistechnieken van mindfulness. De training bestaat uit vijf avond-bijeenkomsten van drie uur op kantoor in Zoetermeer. Tijdens de bijeenkomsten op kantoor leer je de oorsprong van de mindfulness-technieken, hoe je ze uitvoert en waarom ze werken. In de weken tussen de bijeenkomsten oefen je dagelijks thuis een half uur tot een uur. In de lessen delen we de ervaringen met elkaar.

Voor de vijf lesavonden is het programma als volgt:

Les 1: Leven op de automatische piloot
Les 2: Omgaan met obstakels en grenzen leren kennen
Les 3: Veerkracht ontwikkelen en stress leren herkennen
Les 4: Gedachten zijn geen feiten
Les 5: Het toepassen van het geleerde in je leven en je werk

De oefeningen die je thuis doet zijn ‘aandachtsoefeningen’ die in de mindfulness ‘meditatie’ worden genoemd. Hierbij hoef je niet stil op een kussentje te zitten (mag wel), maar kun je ook liggen of bewegen. Je krijgt verschillende methodes aangereikt en kiest uiteindelijk diegene die het best bij je past. Tijdens de oefeningen richt je je aandacht bewust op bijvoorbeeld een lichaamsdeel of je adem. Je zult merken dat je snel afdwaalt. De oefening bestaat juist uit het herkennen van deze ‘dwaling’ en terug te keren naar de oefening. Dit is soms best hard werken! Maar oefening baart kunst.

Wat is mindfulness?
Maar hoe leer je die automatische piloot te herkennen en uit te zetten? Dan kan met een mindfulness training. Je kunt mindfulness ook wel ‘zelf-management’ noemen. Je leert ‘jezelf te managen’. Dit doe je door bewust om te gaan met gedachten, emoties en gevoelens. Je leert herkennen hoe je lichaam of je hersenen op bepaalde prikkels reageren en je leert hierin te sturen. Je leert letterlijk te herkennen wanneer je gedachten een loopje met je nemen, wanneer je afdwaalt of wanneer je in oude gedachtenpatronen (automatische piloot) terecht komt.

Het feit dat je dit leert herkennen heeft vele voordelen, die ook wetenschappelijk onderzocht en aangetoond zijn:
Meer rust en evenwicht in je leven en werk
Minder meeslepen door emoties en gedachtenstromen

 • Beter luisteren naar jezelf en naar anderen
 • Snellere signalering van fysieke en mentale toestand
 • Een vitaler en zelfbewuster gevoel
 • Meer gefocust werken
 • Meer balans tussen werk en prive
 • Helderder geest onder grote druk
 • Verwerkingscapaciteit van de hersenen gaat omhoog en maakt betere en creatievere beslissingen en oplossingen mogelijk


Mindfulness kan je veel brengen, maar om de technieken te leren is een intensieve training nodig. Het is als leren pianospelen of voetballen: iedereen kan het, maar wil je er wat aan hebben en de techniek beheersen, dan moet je oefenen. Deze training biedt de handvaten en begeleiding om zelf te gaan oefenen en mindfulness te gaan toepassen in je leven en je werk.

Trainingsmomenten
woensdag 24 november (18:00-21:00)
woensdag 08 december (18:00-21:00)
woensdag 22 december (18:00-21:00)
woensdag 05 januari (18:00-21:00)
woensdag 12 januari (18:00-21:00)
Certificaten
Bewijs van deelname
Praktische informatie
Een trainingsavond is een avond van drie uur, inclusief een pauze. De avond bevat theorie en achtergrondinformatie, filmpjes en oefeningen. Bij de training hoort een boek ‘Mindful werken’ en een werkmap.

De training is van 18.00 tot 21.00 in het TFG House in Zoetermeer. Voorafgaand aan de training wordt er een maaltijd verzorgd.

Tijdens de training wordt ook met beweging gewerkt, zal veel op de grond worden gezeten (bij problemen is een stoel ook mogelijk) en gaan de schoenen uit. Draag dus comfortabele kleding en neem eventueel warme sokken mee.

Voor toelating tot de training zal nog een intakegesprek plaatsvinden.

In het kader van de aard van de training is het niet mogelijk om deel te nemen als je meer dan 1 avond niet aanwezig kunt zijn.

Het minimum aantal deelnemers voor deze training is drie.

Kosten en data
De kosten voor deze training zijn 845 euro voor maten van The Future Group (945 euro voor niet-maten), inclusief maaltijden en koffie tijdens de lessen, een (digitale) werkmap en het boek Mindful werken.
Docenten
 • Esther Kluver Esther Kluver
  Esther Kluver heeft ruim 20 jaar ervaring als testmanager in verschillende IT-projecten. Als tegenhanger voor haar drukke werk deed zij aan yoga. Dit...
Aanmelden voor deze training / opleiding
Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.
Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.

Word een security professional

Gaat jouw hart sneller kloppen van databeveiliging en ben je op zoek naar een training op dit gebied? Met de Post HBO opleiding informatiebeveiliging leer je in 12 maanden alles om organisaties in Nederland een stuk veiliger te maken. Kijk voor meer informatie en inschrijfmogelijkheden op de website.

VRAGEN OVER DEZE TRAINING / OPLEIDING ?

NEEM CONTACT MET ONS OP!

We beantwoorden graag al je vragen over deze training / opleiding. Je kunt ons altijd bellen van maandag tot vrijdag van 08:00 - 17:00 uur. Via ons contactformulier krijg je binnen 24 uur antwoord.
Servicedesk Servicedesk Academy service