• ITmetAandacht – mindfulness voor IT-ers

  595
  Als ZZP-er ben je zelf je grootste bedrijfskapitaal. We doen er dan ook alles aan om onszelf gezond en fit te houden. We sporten, eten gezond en nemen af en toe een vakantie. We vergeten echter vaak om ons ‘hoofd’ te onderhouden. In ons werk als IT-er werken we voornamelijk met ons hoofd, onze hersenen. Maar ons hoofd krijgt maar zelden rust of vakantie. Er is altijd wel iets wat onze aandacht trekt of waar we ons mee bezig houden. We gaan vaak maar door, zonder naar ons lichaam te luisteren of ons te realiseren waarom we op een bepaalde manier handelen. Hierdoor werken we niet altijd even efficiënt, effectief of leveren we de meest creatieve oplossingen. En soms gaan we hierbij ook te ver en raken we geprikkeld, oververmoeid of in het ergste geval overspannen of burn out. We kunnen dit verbeteren en voorkomen door met meer aandacht en opmerkzaamheid te gaan leven en werken. Dit leer je door mindfulness.

  Mindfulness is bewust omgaan met gedachten, emoties en gevoelens. Je leert herkennen hoe jij, of eigenlijk meer ‘jouw hersenen,’ op bepaalde prikkels reageren en je leert hierin te sturen. Je leert letterlijk te herkennen wanneer je gedachten een loopje met je nemen, wanneer je afdwaalt of wanneer je in oude gedachtenpatronen (automatische piloot) terecht komt. Je kunt Mindfulness ook wel ‘zelf-management’ noemen; het managen van je eigen gedachten en gevoelens om effectiever, efficiënter en meer bewust te kunnen reageren en werken.
 • Training
 • Programma
 • Certificaten
 • Praktische info
 • Docenten
Wat houdt de training in?

De automatische piloot 

De training ITmetAandacht is een training waarbij je je hersenen traint in bewuste aandacht. Veel van onze dagelijkse bezigheiden doen wij automatisch, zowel lichamelijk maar zeker ook in ons hoofd. Dat is soms handig, want je wilt niet iedere keer dat je op de fiets stapt hierover moeten nadenken. Maar vooral in je werk kennen we veel automatische reacties die minder goed uitpakken.

Natuurlijk hebben we aandacht voor het werk dat we doen en willen we een zo goed mogelijke kwaliteit leveren. Ondanks dat heb ik in mijn eigen projecten regelmatig gezien dat we veel werk steeds op dezelfde manier doen. We vallen terug in dezelfde gewoontes en manier van werken als bij een ander project dat we eerder deden. Dit is aan de ene kant goed, want we hebben met z’n allen veel ervaring die we goed kunnen gebruiken. Aan de andere kant zie ik maar al te vaak dat we terugvallen op een ‘automatische piloot’. We reageren bij verschillende mensen en bij verschillende vraagstukken op een voor ons bekende, veilige manier. Meestal zijn we ons hier niet eens van bewust. We maken hierdoor in andere projecten dezelfde fouten of zijn niet scherp of creatief genoeg om de juiste oplossing voor die specifieke situatie te zien. Onze hersenen vallen automatisch terug op wat vertrouwd en gemakkelijk is.

Hetzelfde zien we gebeuren als we vanuit emotie reageren op een email of in een gesprek. Hoe je reageert op een emotie, wordt veroorzaakt door een automatische reactie van jouw hersenen. Achteraf is een reactie die voortkomt uit emotie vaak niet de meest handige reactie. Door mindfulness leer je deze reacties herkennen en bewuster te reageren, waardoor je ook efficiënter en effectiever kan communiceren.

Dit reageren vanuit automatisme gebeurt niet alleen in ons werk, maar ook in ons dagelijks leven. Hoe zou ons werk en ons leven er uit zien als we leren om die automatische piloot uit te zetten en iedere situatie en ontmoeting met een ‘frisse’ blik te bekijken? Zou het dan niet een stuk leuker, creatiever en spannender worden? Zo’n beetje zoals je tijdens een vakantie een nieuw land of omgeving beleeft!

Deze ‘automatische piloot’ is ook van grote invloed op het ontstaan van stress in ons lichaam en onze geest. Het leren herkennen en beheersen van jouw automatische gedachten kan dan ook preventief werken bij het voorkomen van stressverschijnselen en burn out. Jouw ‘veerkracht’, om om te gaan met drukke periodes in jouw werk en jouw leven en op tijd signalen te herkennen dat het tijd is voor rust, wordt getraind.
Van mindfulness is wetenschappelijk bewezen dat mensen die dit toepassen onder andere minder gevoelig zijn voor stress, creatiever zijn en een betere balans ervaren tussen werk en privé. Met aandacht leven helpt preventief bij stress gerelateerde klachten als burn-out en depressie en draagt bij tot het geluk dat mensen ervaren in hun werk en leven.

Voor wie is de training bedoeld?
Iedereen open staat voor een andere kijk op het leven en werk, en geen ernstige lichamelijke of psychische problemen heeft, kan de training volgen.
Trainingsprogramma
In de training ITmetAandacht leer je in 9 weken de basistechnieken van mindfulness. De training bestaat uit vijf avond-bijeenkomsten van drie uur op kantoor in Zoetermeer en vier online bijeenkomsten van een uur. Tijdens de bijeenkomsten op kantoor leer je de oorsprong van deze technieken, hoe je ze uitvoert en waarom ze werken. In de weken tussen de bijeenkomsten oefen je dagelijks thuis een half uur tot een uur, en delen we ervaringen in een online bijeenkomst van een uur.

In de negen weken is het programma als volgt:

21 oktober: Les 1: Leven op de automatische piloot
28 oktober: Online bijeenkomst en terugkoppeling van de week
4 november: Les 2: Omgaan met obstakels en grenzen leren kennen
11 november: Online bijeenkomst en terugkoppeling van de week
18 november: Les 3: Veerkracht ontwikkelen (omgaan met stress)
25 november: Online bijeenkomst en terugkoppeling van de week
2 december : Stiltedag (langere sessie)
9 december: Online bijeenkomst en terugkoppeling van de week
16 december: Les 5: Het toepassen van het geleerde in je leven en je werk

De oefeningen die je thuis doet zijn ‘aandachtsoefeningen’ die in de mindfulness ‘meditatie’ worden genoemd. Hierbij hoef je niet stil op een kussentje te zitten (mag wel), maar kun je ook liggen of bewegen. Je krijgt verschillende methodes aangereikt en kiest uiteindelijk diegene die het best bij je past. Tijdens de oefeningen richt je je aandacht bewust op bijvoorbeeld een lichaamsdeel of je adem. Je zult merken dat je snel afdwaalt. De oefening bestaat juist uit het herkennen van deze ‘dwaling’ en terug te keren naar de oefening. Dit is soms best hard werken! Maar oefening baart kunst.
Trainingsmomenten
woensdag 21 oktober (18:00-21:00)
woensdag 28 oktober (19:30-20:30)
woensdag 04 november (18:00-21:00)
woensdag 11 november (19:30-20:30)
woensdag 18 november (18:00-21:00)
woensdag 25 november (19:30-20:30)
woensdag 02 december (16:00-21:00)
woensdag 09 december (19:30-20:30)
woensdag 16 december (18:00-21:00)
Certificaten
Bewijs van deelname
Praktische informatie

Praktisch en inschrijven

Een trainingsavond is een avond van drie uur, inclusief een pauze. De avond bevat theorie en achtergrondinformatie, filmpjes en oefeningen. Bij de training hoort een boek ‘Mindful werken’ en een werkmap.

De training is van 18.00 tot 21.00 in het TFG House in Zoetermeer ( Rontgenlaan 27, 2719DX). Voorafgaand aan de training wordt er een lichte maaltijd verzorgd.

De online bijeenkomsten bestaan uit een terugkoppeling van de thuisbeoefening, aangevuld met wat extra theorie en achtergrond. Deze avonden zullen ongeveer een uur duren.

Avond 4 van de training is een ‘stiltedag’. Deze dag is van 16.00 tot 21.00.

Tijdens de training wordt ook met beweging gewerkt, zal veel op de grond worden gezeten (bij problemen is een stoel ook mogelijk) en gaan de schoenen uit. Draag dus comfortabele kleding en neem eventueel warme sokken mee.

Voor toelating tot de training zal nog een intakegesprek plaatsvinden.

In het kader van de aard van de training is het niet mogelijk om deel te nemen als je meer dan 1 avond niet aanwezig kunt zijn.

In verband met de huidige coronamaatregelen dien je zelf een yogamatje en, indien je hier gebruik van maakt, een meditatiekussentje en een deken mee te nemen. Deze zijn bij de meeste sportzaken wel te verkrijgen. Een goede webshop voor deze artikelen is www.yogini.nl.
We rekenen voor deze training een gereduceerd tarief aangezien deze training een pilot training is,

21 oktober: Les 1: Leven op de automatische piloot
28 november: Online bijeenkomst en terugkoppeling van de week
4 november: Les 2: Omgaan met obstakels en grenzen leren kennen
11 november: Online bijeenkomst en terugkoppeling van de week
18 november: Les 3: Veerkracht ontwikkelen (omgaan met stress)
25 november: Online bijeenkomst en terugkoppeling van de week
2 december : Stiltedag (langere sessie)
9 december: Online bijeenkomst en terugkoppeling van de week
16 december: Les 5: Het toepassen van het geleerde in je leven en je werk

Docenten
 • Esther Kluver Esther Kluver
  Esther Kluver heeft ruim 20 jaar ervaring als testmanager in verschillende IT-projecten. Als tegenhanger voor haar drukke werk deed zij aan yoga. Dit gaf haar zo veel energie, dat zij hier meer mee wilde doen en ook collega''s hier mee in aanraking wilde brengen. Naast haar werk als testmanager, heeft zij daarom opleidingen gevolgd tot yoga- en mindfulness trainer. 
Aanmelden voor deze training
Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.
Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.

VRAGEN OVER DEZE TRAINING?

NEEM CONTACT MET ONS OP!

We beantwoorden graag al je vragen over deze training. Je kunt ons altijd bellen van maandag tot vrijdag van 08:00 - 17:00 uur. Via ons contactformulier krijg je binnen 24 uur antwoord.
Servicedesk Servicedesk Academy service